diumenge, 1 d’abril del 2012

On col·locar les peces o "I ara, què faig?" (I)

Un dels moments més complicats per a un jugador d'escacs és aquell en el que ha acabat l'obertura. Ja ha fet el què sap que s'ha de fer:


1) Treure peces
2) Intentar controlar el centre
3) Protegir (enrocar en molts casos) el rei.

I ara... què?

Potser hem sentit milers de vegades que el mig joc és el moment en què s'han de buscar plans. Ens hauran dit allò de "l'atac doble", "clavada" "raigs X", etc. (que ja anirem veient). 

Tot i així, hi ha vegades que no sabem què fer. Per intentar d'aclarir una mica el panorama us diré una cosa que a mi sempre m'ha ajudat. A l'escola Soviètica (que algú em corregeixi si m'equivoco) deien una cosa semblant a això:

"Quan no sàpigues què fer mira les teves peces. Busca aquella pitjor col·locada i millora la seva posició."

És a dir, que una de les coses per les quals ens podem guiar durant al mig joc és que les nostres peces es trobin en la millor posició possible

Si partim del moviment de cada una de les peces podem establir unes normes generals per a cada una d'elles i d'aquesta manera optimitzar-les.

Veiem un exemple:

*Extreta d'escaquejant

Posició difícil pel blanc. Si ens guiem només pel que hem dit abans veiem que hi ha algunes peces que es poden millorar. Veiem algunes:

A) La torre d'a1: No té moviments i li costarà sortir.

B) L'alfil de c1: Es troba limitat a la defensa de b2 i a més impedeix que les torres es comuniquin.

C) Cavall de g3: L'única casella hàbil és d2, obturant l'alfil. No amenaça res i serà ràpidament amenaçat.

En aquest moment s'ha de mantenir la calma i pensar com millorar cada una de les peces. 

A) Sabem que les torres són molt fortes si les col·loquem (si les doblem encara millor) en una columna oberta o semioberta. El nostre objectiu podria ser dur-la a c1, aprofitant la columna o a d1/e1 defensant el centre blanc.

B) Necessitem moure l'alfil a una diagonal amb possibilitats de mantenir-la oberta sense perdre la defensa de b2. Podem moure la Dama a c2 per després jugar Ae3, amb la intenció de jugar d5 i obrir la diagonal. D'altra banda podríem situar-lo a d2 per anar a c3, des d'on defensem b2 i ataquem l'enroc negre.

C) Hem de crear caselles centrals fortes pel Cavall. Després d'a4 haurà d'anar a d2, des d'on podrà anar a c4. Després podríem intentar col·locar-lo a e6 a través d'un e5.

I sense saber com ja tenim 3 possibles plans. Potser no són les millors jugades, però ja diuen que:

"Més val tenir un mal pla que no tenir-ne cap"

Evidentment, el negre també juga i hem de ser capaços de modificar les jugades sense perdre l'objectiu de vista. 

I si tenim totes les peces ben col·locades? Ja ho veurem...

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada